Fra den franske koks latrin i Pilestræde til Sankt Gertrud på Kultorvet.
Vi mødes på hjørnet af Pilestræde og Strøget ved siden af Illum. Her får I først en kort fortælling om områdets historie, som går tilbage til middelalderen.
Herfra går vi hen ad Pilestræde, hvor I skal høre om den franske kok Etienne Capion, som i begyndelsen af 1700-tallet havde en fransk restaurant i Pilestræde nummer 8.
Capion var født Languedoc, og omkring 1700 indvandrede han til Danmark, hvor han ud over at være kok og vinhandler også bidrog til det københavnske forlystelses- og teaterliv. Blandt andet stod han bag Lille Grønnegade Teatret, som åbnede i 1722.
Under en arkæologisk udgravning i 2004 i Pilestræde 8 fandt man blandt andet en latrin (lokum) fra Capions tid, hvor der var interessante madrester i. De viste, hvad byens bedre borgerskab havde spist omkring 1700, og at man havde siddet og røget tobak, når man sad på tønden i det lille hus.
Herefter skal vi ind i en baggård, hvor der stadig er rester af Christian den 4. gjethus (kanonstøberi) fra 1610 i nogle af husene.
Vi runder Bjørnebrogade (Købmagergade), der i 1400-tallet fik navn efter slagterne, dvs. kjødmangerne. Her fandt arkæologerne i 2021 spor efter bebyggelse fra 1100-tallet, masser af slagteraffald samt adskillige latriner fra 1500-1600-tallet.
Vi fortsætter hen til Christian 4.s Rundetårn fra 1642, som er opført i hollandske mobber. I Rundetårn ses den ene af tårnets oprindelige to latriner, men turen op til latrinen må I selv tage en dag, når I besøger Rundetårn.
Byvandringen slutter på Kultorvet, hvor I får historierne om hvorfor Sankt Gertrud aldrig nogensinde var et kloster. Og hvem Torben med den tykke hals var, som blev henrettet på Sankt Gertruds Kirkegård i 1517.
I kan læse mere om Københavns middelaldergader i Hanne Fabricius bog: ”Gader og mennesker i middelalderens og renæssancens København. Inden for middelaldervolden”.
Bogen kan bestilles og medbringes på byvandringen for 200 kr.
Læs mere her: https://tyra.dk/b-ger/gader-og-mennesker-bind-1.html
Og send en mail til Hanne.
·En byvandring på 5-6 kvarter
·Med arkæolog & forfatter Hanne Fabricius. Tyra Byvandringer / https://tyra.dk/
·Mødetid kl. 15:50.
·Husk regntøj, hvis det regner.
Fabelagtige, fantastiske & finurlige fortællinger om Københavns historie. Byvandringer med bid, slag og humor.
Jeg hedder Hanne Fabricius, og jeg er fortæller, forfatter, foredragsholder, byvandrer og arkæolog. Og så har jeg deltaget som ekspert i DRs program Historiequizzen med Adrian Hughes som vært.
Med fødderne plantet i arkæologiens verden fortæller jeg vilde, berusende, sande, sanselige og mystiske historier om fortidens København for både børn og voksne.
Fra 1984-1997 var jeg tilknyttet Københavns Museum både i den arkæologiske afdeling og i Billedarkivet.
I 1997 blev jeg færdig som arkæolog på Københavns Universitet med speciale i Københavns middelalder. Specialet blev i omskrevet form publiceret i 1999, og det blev startskuddet på min forfatterkarriere. Siden har jeg skrevet flere historiske bøger om København, men jeg skriver også historiske fantasyhistorier og spøgelseshistorier for børn. Og jeg har lavet et detektivspil for børn og voksne med titlen: Den forsvundne biskop.
Mellem 1999-2006 var jeg ansat på Københavns Universitet som ph.d.-stipendiat og underviser, hvor jeg bl.a. underviste i Københavns middelalder. Siden 2001 har jeg undervist på Københavns Folkeuniversitet, og fra 2012 har jeg også undervist på Århus Folkeuniversitet i Emdrup og fra 2023 på Odense Folkeuniversitet.
I 2006 valgte jeg at arbejde som freelance med min store kærlighed: Københavns historie. Herefter gik det stærkt med både bøger, foredrag og byvandringer. Men ud over at fortælle, laver jeg også historiske research- og skriveopgaver for firmaer og institutioner.